בשיתוף עם מכון מופ"ת
נציגי הארגון: דורין עמר פסט, רותי סולומון ואסף עמית
רפלקציה היא תהליך בו הפרט מעורב באינטראקציות עמוקות, ביקורתיות, ניסיוניות ותהליכי (iteration) עם מחשבותיו ומעשיו, עם מערכת העקרונות המנחים, במטרה לשנותם ולהתייחס לשינוי עצמו.
ישנם שלושה סוגי רפלקציה עיקריים:
לרפלקציה קיימות משמעויות רבות ולכן קשה לנסחה באופן אופרטיבי. יחד עם זאת, מרבית המחקרים מצביעים על תהליך, שבו מעורב הפרט באינטראקציות של הקשבה, ביקורת, מחקר וחיזרור עם מחשבותיו ופעולותיו.
חשוב לציין כי רפלקציה וחשיבה אינן בהכרח אותו הדבר. רפלקציה היא סוג מסוים של חשיבה, השונה מתהליכי חשיבה אחרים: היא כוללת חמישה מרכיבים חיוניים, המאפשרים את תהליך החשיבה הרפלקטיבי:
מחשבות ומעשים
תהליכי חיזרור מחקריים, ביקורתיים ועמוקים
מסגרת עקרונות
ראייה של שינוי
הפרט
רפלקציה בהוראה מכוונת לפיתוח חשיבה ביקורתית, תוך התבוננות פנימית של המורה והפעלת תהליכי שיפוט ובקרה עצמיים על פעולתו החינוכית או ההוראתית, אותה הוא מבצע.
חשיבה ביקורתית באה לידי ביטוי ב"רפלקציה מודרכת", באמצעות שאלות מוכוונות המסייעות לבחון ולהעריך את הפעולות שבוצעו במהלך ההוראה.
הפרקטיקה הרפלקטיבית היא הערכה מאתגרת, ממוקדת וביקורתית של התנהגות האדם כאמצעי לפיתוח עצמי.
הגדרה זו מתייחסת לאופן בו התהליך הרפלקטיבי מאפשר לאדם להעריך את פעולותיו באופן מבוקר באמצעות שאלות כגון:
מה אני עושה?
מדוע?
כיצד זה משפיע?
הביקורת מאפשרת לפתח פרספקטיבות חדשות, ודרכים חדשות להתבוננות על המעשים.
.
תוכן הדוגמה מתבסס על נושא "ניהול זמן".
שאלה 1:
רשום כאן: איך היה היום שלך? אילו פעולות ביצעת / באילו אירועים נכחת וכו'.
שאלה 2:
האם היום שלך היה פרודוקטיבי לדעתך? האם היית יכול לנהל את הזמן שלך בצורה יעילה יותר?
הכתיבה הרפלקטיבית משפרת את כישורי ההכוונה העצמית.
×
ידע קוגנטיבי
(קוֹגְנִיצְיָה) מתארת את תופעת הידיעה האנושית. המונח הכרה מתייחס לידע או מידע המצוי במוחו של אדם. הוא כולל גם את תהליכי רכישת ידע, עיבודו ויישומו. כמו כן, הוא מתאר את המרכזים במוח האדם, בהם מתרחשים תהליכי התהוותה של הידיעה האנושית. (ויקיפדיה)
×
ידע מטה - קוגנטיבי
הידע המטה - קוגניטיבי הוא ידע שאנחנו מפתחים בנוגע לתהליך הלמידה: ידע על עצמנו כלומדים, על דרישות המשימה שלפנינו, על דרכי הלמידה של עולם התוכן, על הסביבה הלימודית שבתוכה אנחנו פועלים (סביבה פיסית וסביבה חברתית) ועל האסטרטגיות השונות שאנחנו יכולים להפעיל. (מט"ח)
×
מוטיבציה
(הֲנִיעָה), ובלועזית מוטיבציה, היא מכלול התהליכים אשר מעוררים, מכוונים ומשמרים את ההתנהגות האנושית לעבר מטרה מסוימת. מוטיבציה היא תהליך פנימי המתרחש בתוך הפרט. אותו כוח מביא עמו את הכוונה לבצע פעולה ואת ההתמדה בביצועה. (ויקיפדיה)
×
תהליך
שינוי מתייחס להבדלים שחלים על מצב עולם מסוים בנקודות זמן שונות. (ויקיפדיה)
×
חשיבה ביקורתית
חשיבה ביקורתית היא פעילות רפלקטיבית שקולה ומעשית המתרכזת בהחלטה למה להאמין ומה לעשות. בהגדרה זו של חשיבה ביקורתית נכללות גם פעולות יצירתיות כגון ניסוח רעיונות, דרכים חלופיות לראות בעיה, שאילת שאלות, הצעת פתרונות אפשריים ותכניות מחקר. (ברנקו וייס)
×
חזרור
חזרור הוא כל אחד מן השלבים בתהליך שבו חוזרים שוב ושוב על אותה פעולה במטרה להגיע לתוצאה מסוימת, למשל בפתרון בעיות כמותיות. התוצאה של כל חזרור משמשת נקודת מוצא לחזרור הבא. (האקדמיה ללשון)
×
רפלקציה טכנית
רפלקציה שבה נבחנת יעילות האמצעים להשגת מטרות
×
רפלקציה פרקטית
רפלקציה שבה גם המטרות עומדות לבחינה
×
רפלקציה ביקורתית
רפלקציה שבה מופעלים היבטים מוסריים-חברתיים בתהליכי שיפוט והערכה