חשוב להכיר ולהבין כי כלבים מתקשרים ביניהם בעיקר דרך שפת הגוף, התנועות שהם עושים והקולות שהם משמיעים, כמו למשל: זנב מורם, גוף סמור, אוזניים מורמות ונביחות. בדרך זו נוכל להבין את המסרים שהם מנסים להעביר לנו ואת התקשורת בינם ובין כלבים אחרים. בדף זה תוכלו למצוא מידע על חשיבות הקשר והתקשורת בין כלבים ותרומת המשחק לקשר זה.
כלבים, בעיקר גורים, זקוקים לחברת בני מינם. הם מלמדים אחד את השני את הגבולות, משחקים ונהנים יחד. בנוסף, היות וכלבים מקורם במשפחת הזאבים, הם זקוקים ל"להקה" שלהם, לחברת כלבים אחרים. לכן, הקשר עם כלבים אחרים חשוב לגדילה נכונה ובריאה של כלבכם - גם אם אתם משחקים עם כלבכם הרבה ויוצאים איתו לטיולים, הכלב שלכם עדיין זקוק לכלבים סביבו, למשחק איתם ולתקשורת איתם.
לכלבים שפה ודרכי תקשורת משלהם וכלב שמונעים ממנו להיפגש עם כלבים אחרים עלול להיות כלב מתוסכל. בנוסף, כלב שלא מאפשרים לו לבוא במגע עם כלבים אחרים עלול לפתח פחד או תוקפנות. לכן, השתדלו להפגיש את הכלב שלכם עם לפחות כלב אחד שונה ביום. בתחילה הניחו להם לרחרח זה את זה (עם רצועה) ואם הם מסתדרים ביניהם אפשר לתת להם לשחק, כמובן במקום בטוח ומוגן כגון גינת כלבים מגודרת.
כאמור, ישנה חשיבות רבה למשחק ותקשורת בין כלבים, אבל איך נדע שהמשחק שלהם והתקשורת ביניהם נכונה ובריאה ולא נגררת לתוקפנות?
משחק "חזק"
לעתים,
כלבים משחקים "חזק" מידי
וזה לא תמיד מתאים לכולם וחלק מהכלבים
עלולים לפתח חשדנות ופחד
ולהיות תוקפנים גם כלפי כלבים אחרים בעתיד.
לכן,
אם ראיתם
שכלבכם משחק בדרך שהכלב מולו
לא מסוגל
להתמודד עימה, או ההפך, רצוי
לתקן
את הכלב על כך
ולחזק
אותו כשהוא משחק רגוע.
משחקי "שליטה"
לפעמים נוצרים
משחקי "שליטה"
בין הכלבים, למרות שזהו
דבר טבעי לרוב
בין כלבים זה עלול להגיע למצב של תוקפנות.
אם הכלבים מכירים זה את זה,
הם מכירים את
הגבולות
אחד של השני ויודעים
לתקשר
טוב ולהעביר מסרים זה לזה,
אם הכלבים הם זרים זה לזה,
יש להשגיח עליהם כיוון שכלב עלול להרגיש שהכלב השני לא נותן לו לשחק או להתאושש ולכן עלולה להיווצר
תוקפנות
ואף נשכנות ביניהם. לכן, כאמור, יש
לתקן
את הכלב בהתנהגות לא רצויה
ולחזק
כאשר מתנהג כראוי
ולהפגיש בין הכלבים בצורה הדרגתית ולתת להם לרחרח ולהכיר זה את זה.
סימני "אזהרה"
כאשר כלב
משחק עם כדור או עם מקל
למשל, הוא עלול להרגיש
רכושנות
וכאשר כלב מתקרב הוא
עלול לתקוף
אותו, זה יכול להתבטא בתחילה בסימני "אזהרה" כלפי הכלב השני - בנהימות, נביחות ואף להסתיים בנשיכות. לכן,
חשוב להכיר את המגבלות של הכלב
שלכם ושל הכלבים שנמצאים לידו ובמקרה הצורך
להימנע
מלשחק עם הכלב
או
לתת לו לשחק כאשר ישנם כלבים נוספים.
בין אם אתם בטיול עם כלבכם או בגינת כלבים יש לשים לב לתקשורת וליחסים שבין כלבכם ובין כלבים אחרים. יש להתחשב ב שפת הגוף של הכלב שלכם ושל הכלבים האחרים.
כשאתם בטיול עם כלבכם שימו לב לשפת הגוף של כלבכם מול הכלב שמולכם וכן גם לבעליו. לא כל הכלבים מסתדרים עם כל הכלבים ולא כל הכלבים מעוניינים במשחק או תקשורת במהלך הטיול (בין אם זה קשור למצב הרוח של כלבכם או ל"וויב" שהוא מקבל מהכלב שמולכם). אם אתם מרגישים כי עלולה להיווצר בעיה או עלול להיות גורם המלבה את כלבכם, הרגיעו את הכלב, הסיחו את דעתו, במקרה הצורך אמרו לו לשבת ואף עברו צד כדי להימנע ממפגש עם הכלב שמולכם. לעיתים, אם הכלב לא מצליח להירגע הלכו איתו צעד קדימה צעד אחורה, נסו לשמור איתו על קשר עין, המטרה היא להסיח את דעתו כמה שאפשר עד שהכלב שממולכם יעבור.
בנוסף, חשוב שתכירו את המגבלות של כלבכם אם הוא פחדן למשל, להפגיש אותו בתחילה עם כלב רגוע יותר ואם הוא נוטה לתוקפנות, לטפל בבעיה הזו עם מאלף/ת, לפני מפגש עם כלבים אחרים. לרוב, כלבים יודעים להסתדר ביניהם יותר טוב משאנחנו נדע לפרש את התקשורת ביניהם ולכן הניחו להם לשחק, כמובן תוך כדי השגחה וידיעת המגבלות של כלבכם.
אם קיים עוד כלב בבית הביאו גם אותו אל מקום האימוץ כדי ש
ההיכרות הראשונית תתרחש במקום ניטראלי.
אפשרות נוספת היא להפגיש בין שני הכלבים בחוץ עם הגעתו של הכלב החדש, לפני כניסתו הראשונה לבית.
הקפידו שלשניהם תהייה רצועה ותנו להם להריח אחד את השני.
אם הם לא מסתדרים, הפרידו ביניהם עד שיירגעו ונסו שוב. טיילו עם שניהם יחד כדי שירגישו כחבורה ואז חיזרו כולם יחד הביתה (רצוי שאדם נוסף יהיה נוכח כדי שתוכלו לשלוט בשני הכלבים בנפרד במקרה הצורך).
הפרידו בין כלי האוכל של שני הכלבים והרחיקו את הצעצועים של הכלב הקיים.
השגיחו שהשניים לא יריבו ביניהם.
במידה ויש חתול בבית,
שימו לו כלי לאוכל ומים במקום גבוה מחוץ להישג ידו של הכלב
והשאירו לו אפשרות לברוח למקום גבוה, כמקום מפלט במקרה והכלב יירצה לתקוף אותו.
מומלץ להשאיר את הרצועה על הכלב החדש בכל עת
כדי שתוכלו לשלוט בו במקרה הצורך, ולא לתת לו לרדוף אחרי החתול אפילו כמשחק. נסו להסיח את דעתו עם חטיף או צעצוע.
גם החתול וגם הכלב צריכים ללמוד את הגבולות אחד של השני ולכבד אחד את השני,
והכי חשוב להיות ערניים למצב.
אם הכלבים מכירים זה את זה, הם מכירים את הגבולות אחד של השני ויודעים לתקשר טוב ולהעביר מסרים זה לזה ואין סיבה לדאגה, אם הכלבים זרים זה לזה, יש להשגיח עליהם כיוון שכלב עלול להרגיש שהכלב השני לא נותן לו לשחק או להתאושש ולכן עלולה להיווצר תוקפנות ואף נשכנות ביניהם.
כשאתם בטיול עם כלבכם שימו לב לשפת הגוף של כלבכם מול הכלב שמולכם וכן גם לבעליו. אם אתם מרגישים כי עלולה להיווצר בעיה או עלול להיות גורם "טריגר" לכלבכם, הרגיעו את הכלב, הסיחו את דעתו, במקרה הצורך אמרו לו לשבת ואף עברו צד כדי להימנע ממפגש עם הכלב שמולכם. לעיתים, אם הכלב לא מצליח להירגע הלכו איתו צעד קדימה צעד אחורה, נסו לשמור איתו על קשר עין, המטרה היא להסיח את דעתו כמה שאפשר עד שהכלב שממולכם יעבור. כמובן שניתן ורצוי להתייעץ עם מאלף/ת.
הביאו את הכלב אל מקום האימוץ כדי שההיכרות הראשונית תתרחש במקום ניטראלי או הפגישו בין שני הכלבים מחוץ לבית לפני כניסתו לבית החדש. הקפידו שלשניהם תהייה רצועה ותנו להם להריח אחד את השני וטיילו יחד. אם הם לא מסתדרים, הפרידו ביניהם עד שיירגעו ונסו שוב. בנוסף, הפרידו בין כלי האוכל שלהם והרחיקו את הצעצועים של הכלב הקיים.